Een wurgcontract is een contract met daarin voor een der contractspartijen zeer nadelige contractvoorwaarden. Meestal is er sprake van ongelijkwaardige machtsverhoudingen tussen de partijen, waardoor de sterkere partij, die de contractvoorwaarden opstelt, de zwakkere partij zijn wil kan opleggen.
In de wereld van kantoorautomatisering zijn kantoorprinters onmisbaar. Ze staan centraal in de dagelijkse bedrijfsvoering, van het afdrukken van belangrijke documenten tot marketingmateriaal. Echter, wat op het eerste gezicht een simpele aankoop of lease lijkt, kan snel veranderen in een financiële nachtmerrie door wat in de industrie bekend staan als ‘wurgcontracten‘. Dit blogartikel werpt licht op de schaduwzijde van kantoorprintercontracten en biedt tips om deze valkuilen te vermijden.
Wurgcontracten zijn overeenkomsten die in het voordeel zijn van de leverancier ten koste van de klant. Bij kantoorprinters uit zich dit vaak in lange leaseovereenkomsten, hoge kosten per pagina, minimale maandelijkse afdrukvolumes, en dure service- en onderhoudsvoorwaarden. Het resultaat is dat bedrijven vastzitten aan overeenkomsten die moeilijk te ontbinden zijn en die op lange termijn aanzienlijk duurder uitvallen dan aanvankelijk gedacht.
Een veelvoorkomende klacht is de verplichting om een minimum aantal pagina’s per maand af te drukken. Als een bedrijf dit aantal niet haalt, moet het alsnog betalen voor de niet-gebruikte pagina’s. Aan de andere kant, als het bedrijf meer afdrukt dan het overeengekomen aantal, worden de extra pagina’s tegen een aanzienlijk hogere prijs in rekening gebracht. Dit kan leiden tot onvoorziene uitgaven, die vooral voor kleine en middelgrote ondernemingen een zware last kunnen zijn.
Service- en onderhoudskosten vormen een ander heikel punt en kunnen de kosten voor servicebezoeken buitensporig hoog zijn. Wat ook een groot probleem is is dat lopende overeenkomst opnieuw worden afgesloten. Er wordt een voorstel gedaan waarin het lijkt dat er een voordeel is te behalen maar in feite wordt een bestaande overeenkomst opnieuw voor een langdurige periode verlengt. Tevens zien wij opzegtermijnen van 24 maanden in de algemene voorwaarden opgenomen worden met stilzwijgende verlengingen van 5 tot maar liefst 6 jaar.
Hoe kunt u zich tegen dergelijke wurgcontracten beschermen? Allereerst is het essentieel om het contract grondig te lezen voordat u tekent. Let specifiek op de looptijd van het contract, de kosten per pagina, eventuele minimum afdrukvereisten, en de voorwaarden voor service en onderhoud. Vraag om verduidelijking of aanpassing van voorwaarden die niet redelijk lijken.
Een andere belangrijke stap is het vergelijken van aanbiedingen. Kijk niet alleen naar de kosten van de printer zelf, maar ook naar de totale eigendomskosten over de levensduur van het contract. Soms is kopen en alleen onderhouden goedkoper op lange termijn dan leasen.
Samenvattend, hoewel kantoorprinters onmisbaar zijn, kunnen de contracten voor deze apparaten vol valkuilen zitten. Door voorzichtig te navigeren en goed geïnformeerde keuzes te maken, kunnen bedrijven zichzelf beschermen tegen onnodige kosten en hoofdpijn. Het is de moeite waard om de kleine lettertjes te lezen en te begrijpen voordat u zich committeert aan een overeenkomst die meer bindt dan bevrijdt.
DKM Solutions werkt met een aantal kundige juristen en adviseurs die gespecialiseerd zijn op het gebied van wurgcontracten. In samenwerking met deze adviseurs bekijken we welke voordelen we samen kunnen behalen en hoe we van het wurgcontract af kunnen komen.
Heeft u behoeften aan een eerlijk en goed advies neem dan contact met ons op Info@DKMsolutions.nl of bel met 085 020 3310