AND Cheesetrade kiest voor refurbished
5 april 2023
and cheese trade 1

AND Cheesetrade is één van de meest breed georiënteerde kaasbedrijven van Nederland. Sinds jaar en dag zijn zij gespecialiseerd in het recupereren, veredelen, specialistisch verwerken en het leveren van kaas en grondstoffen voor de kaasverwerkenden industrie.

Noord-Nederland kent veel verborgen pareltjes of onbekende wereldspelers. Bijvoorbeeld AND CheeseTrade in Leeuwarden. Een kaasverwerker die handel drijft in Europa en daarbuiten. Als je iets over kaas wil weten, moet je hier aan de bel trekken: ze hebben namelijk een enorme kennis en ervaring. Ook als het gaat om circulair ondernemen, want met bijvoorbeeld hun Spread-it weten ze als geen ander hoe je kaas een tweede leven kunt geven.

Dave Bakker, algemeen directeur, vertelt over zijn bedrijf. “Wij zijn gewoon een kaasverwerker en -verhandelaar: het meest breed georiënteerde kaasverwerkingsbedrijf dat er bestaat. We hebben een aantal takken van sport. Allereerst de groothandel, waarbij we kaas verkopen ten behoeve van groothandels, kaaskooplieden, detaillisten, speciaalzaken en noem maar op. Daarnaast hebben we onze eigen winkels en winkelconcepten waarmee we rechtstreeks aan de consument verkopen. Als laatste verwerken we de zijstromen die uit de kaasindustrie komen.”

“De visie voor de zijstromen is dat we voedselverspilling willen voorkomen. We maken zijstromen van bijvoorbeeld kaasproducenten weer geschikt voor herverwerking, bijvoorbeeld door er grondstoffen van te maken die opnieuw gebruikt kunnen worden. De kaas komt van kaasleveranciers waar iets misgaat. Dat kan zijn bij de opleg of bij de stockage, maar denk bijvoorbeeld ook aan overproductie, overstock of geannuleerde bestellingen. Of een kaas wordt afgekeurd omdat het niet meer bij de regels van de supermarktketens past. Wij zetten dat product opnieuw in. Dan kan er bijvoorbeeld geraspte kaas, smeltkaas of smeerkaas van worden gemaakt.”

DKM Solutions levert sinds 2016 de kantoorprinters en heeft opdracht gekregen om het machinepark uit te gaan breiden met in totaal drie refurbished kantoorprinters. Onze systemen zijn helemaal na gekeken, schoongemaakt en klaar voor gebruik vertelt Patrick Hendriks ,directeur van DKM Solutions. In samenwerking met Toshiba TEC Nederland leveren wij de refurbished kantoorprinters en deze worden gedurende het gebruik bij AND Cheesetrade onderhouden.

Op het gebied van duurzaamheid en circulariteit binnen onze markt speelt refurbishment een essentiële rol vertelt Patrick Hendriks. “Apparatuur bestaat uit kostbare grondstoffen, waarvan er een groot tekort bestaat in de wereld. Het is gewoonweg niet mogelijk om oneindig door te gaan met produceren en consumeren zoals we dat nu doen. Heel veel mensen zijn zich hier niet bewust van. Veel mensen weten nog steeds niet wat het is of hebben hun twijfels bij de kwaliteit van refurbished producten. Die bedrijven moeten we over de streep trekken, door ten allen tijde goede services te bieden. Dan gaat het balletje vanzelf rollen. Het klinkt cliché, maar uiteindelijk moet de klant niet alleen een referentie maar ook een ambassadeur worden.

Met een refurbished kantoorprinter draag je bij aan een circulaire economie, de printer krijgt zo een langere levenscyclus. Bovendien ben je met een refurbished kantoorprinter ook voordeliger uit. Op die manier hopen we bedrijven te activeren en motiveren om zich circulair te gaan gedragen.