Het verschil tussen een inkjetprinter en een laserprinter
21 januari 2022
verschil inkt en laser png

In ons vorige blog hebben we het gehad over waar je allemaal op moet letten bij de aanschaf van een professionele printer. Hierin kwamen vele zaken naar voren waar rekening mee gehouden moet worden bij de aanschaf. Waar we het de vorige keer niet over gehad hebben is het verschil tussen een inkjet- en een  laserprinter. Wanneer je een printer gaat aanschaffen is het natuurlijk ook van belang om te kijken welke van deze 2 printers nou perfect bij jou past.

De printtechniek:

We beginnen meteen met het grootste verschil tussen beiden printers, dit is namelijk de printtechniek. Beiden printers werken met cartridges, alleen inkjetprinters werken met vloeibare inkt cartridges en laserprinters daarentegen met toners. Deze toners worden dan ook wel tonercartridges genoemd.

Bij een inkjetprinter zorgen de spuitkanaaltjes in de printkop ervoor dat de inkt op de juiste manier op het papier  gespoten of gedruppeld wordt. Bij het gebruik van de laserprinter wordt het tonerpoeder met hulp van statische elektriciteit door de drum exact op de juiste  plekken op het printpapier aangebracht en door middel van verhitting blijft de toner op het papier vastzitten. Eigenlijk verklapt de naam van de printer dus meteen de printtechniek en het verschil tussen beiden.

Andere verschillen tussen een inkjet- en laserprinter.

Natuurlijk zijn er nog meerdere verschillen tussen beiden printers. Zo is het namelijk dat er ook een verschil zit tussen de afdrukkwaliteit betreft het printen van afbeeldingen. Bij een inkjetprinter zul je over het algemeen betere kwaliteit afbeeldingen kunnen printen. Dit is zo omdat je bij een inkjetprinter soms nog meer kleuren kunt toevoegen in de cartridges. Je hebt altijd de standaard kleuren: zwart, magenta, geel en cyaan maar bij sommige printers heb je dus ook de mogelijkheid om de extra kleuren grijs, matzwart of rood toe te voegen.

Bij een laserprinter kun je bijna nooit met meer dan de 4 standaardkleuren printen en is vaak de afdrukresolutie voor afbeeldingen wat lager. Maar betreft het printer van letters met een laserprinter hoeft je je zeker geen zorgen te maken, hier blinkt deze printer juist. De letters die je print met een laserprinter zullen haarscherp op je papier verschijnen.

Buitenom het verschil in de techniek en de afdrukkwaliteit zit er ook een verschil in de afdruksnelheid. Deze afdruksnelheid verschilt niet zozeer tussen een inkjet- of een laserprinter maar deze snelheid verschilt wel erg per printer. In ons vorige artikelen hebben we hier aandacht aan besteed, dus lees hier gerust via deze link meer informatie over.

Zit jij nog met vragen in de zoektocht naar jouw perfecte zakelijke printer? Neem vrijblijvend contact met ons op en wij helpen je graag verder.