Hoe lang is inkt en toner houdbaar?
13 juni 2022
inkt en toner houdbaar

In ons vorige blog hebben we het verschil uitgelegd tussen een inkjet- en een laserprinter. Nu je hiertussen het verschil weet en je een keuze hebt kunnen maken tussen een laser- of inkjetprinter wil je natuurlijk ook graag weten hoe lang de inkt of toner houdbaar is voor je printer. Wij leggen dit graag aan je uit in onderstaand artikel.

We zullen maar meteen beginnen met een antwoord op de hoofdvraag. Inkt- en tonercartridges hebben namelijk een houdbaarheid van 1 tot 4 jaar. Dit is een ruwe schatting, want dit hangt natuurlijk af van het aantal cartridges dat je gebruikt. We geven je meer informatie over de houdbaarheid en het verschil tussen inkt en toner.

Waar wordt toner en inkt voor gebruikt?

Toner gebruik je meestal wanneer jij veel en vaak afdrukt. Tonercartridges gaan langer mee dan inktcartridges, ze drogen namelijk niet op en zijn daarom ook vaak wat duurder. Er zit verschil in de manier hoe inkt en toner op het papier wordt aangebracht. Bij een inkjetprinter zorgen de spuitkanaaltjes in de printkop ervoor dat de inkt op de juiste manier op het papier gespoten of gedruppeld wordt. Bij het gebruik van de laserprinter wordt het tonerpoeder met hulp van statische elektriciteit door de drum exact op de juiste plekken op het printpapier aangebracht en door middel van verhitting blijft de toner op het papier vastzitten. Inkt wordt gebruikt in inkjet printers en bevat dus vloeibare inkt. Dit betekent dat de inkt in de cartridges kan uitdrogen. Het voordeel daarentegen van inktcartridges is dat de cartridges hergebruikt kunnen worden!

Houdbaarheid

Tonercartridge

De houdbaarheid van de toner hangt er af van of je de toner de hele tijd gebruikt binnen de printer of dat je deze bewaart in een kast of dergelijke. Toner die buiten de printer wordt bewaard, is maximaal een jaar houdbaar. Wanneer je de toner in de printer hebt zitten hangt de houdbaarheid van de toner af van hoeveel je wekelijks afdrukt. Toner werkt alleen als de rubberen rollen en tandwielen goed werken en draaien. Deze vitale delen van de toner doen dit zolang de toner vochtig blijft. Wanneer deze opdrogen zul je dus merken dat de toner minder goed gaat werken. Zorg er daarom voor dat je regelmatig blijft afdrukken. Als je twijfelt of je toner nog in orde is kun je dus altijd een testprintje doen en daarop zien of de kwaliteit nog helemaal in orde is.

Inktcartridge

Tijdens het printen blijft er vaak wat resterende inkt in de patronen zetten. Deze resterende inkt in de kan vast komen te zitten. Wanneer je een inktpatroon gebruikt, reinigt de printer automatisch de inktpatroon om de inkt vloeibaar te houden.

Het is handig om te weten dat de inktcartridges ook na de houdbaarheidsdatum nog bruikbaar zijn. Zeker wanneer de inktcartridge nog niet uit de verpakking is gehaald of geweest. De datum op de verpakking is de garantiedatum en dus niet de houdbaarheidsdatum! Tot en met de vermelde datum garandeert de fabrikant de beloofde kwaliteit maar test dus gerust ook even voor gebruik of de inkt nog goed werkt na de vermelde datum.

Mocht jij nog advies nodig hebben bij de keuze tussen inkt en toner neem dan gerust even contact met ons op.