Samen milieuvriendelijk printen, kan dat?
19 juni 2023
samen (1)

Printen kan verschillende milieueffecten hebben, afhankelijk van verschillende factoren. Over het algemeen wordt aangenomen dat printen niet erg duurzaam is vanwege het papierverbruik, het energieverbruik van de kantoorprinters en de productie van de tonercartridges. In deze blog geven wij een aantal overwegingen met betrekking tot de duurzaamheid van printen.

Papierverbruik: Printen vereist het gebruik van papier, wat een negatieve impact kan hebben op bossen en het energie- en waterverbruik bij de papierproductie. Het gebruik van gerecycled papier en dubbelzijdig printen kan de impact verminderen.

Energieverbruik: Printers verbruiken elektriciteit tijdens het afdrukproces. Het energieverbruik kan variëren afhankelijk van het type printer en de instellingen. Zuinige kantoorprinters en het uitschakelen van kantoorprinters wanneer ze niet worden gebruikt, kunnen het energieverbruik verminderen.

Tonerverbruik: De productie van i tonercartridges heeft milieu-impact, zoals de uitstoot van broeikasgassen en het gebruik van grondstoffen. Het recyclen van cartridges kunnen de duurzaamheid verbeteren.

Afval: Printen genereert afval in de vorm van papier en lege cartridges. Het juist recyclen van papier en cartridges is belangrijk om de impact te verminderen.

Digitalisering: In veel gevallen kan informatie elektronisch worden gedeeld en opgeslagen, waardoor printen volledig overbodig is. Het verminderen van het printgebruik door het bevorderen van digitale documenten en communicatie kan de duurzaamheid verbeteren.

Om printen duurzamer te maken, zijn er enkele eenvoudige stappen die je kunt nemen.

  • Gebruik gerecycled papier en druk dubbelzijdig af om het papierverbruik te verminderen;
  • Kies voor energiezuinige printers en zet ze uit wanneer ze niet in gebruik zijn;
  • Verminder de behoefte aan printen door het bevorderen van digitale documenten en communicatie;
  • Zorg voor een correcte recycling van papier en lege cartridges;

Door deze maatregelen te implementeren en duurzaam printgedrag aan te moedigen, kunnen organisaties en individuen een positieve bijdrage leveren aan het verminderen van de milieu-impact van printen.

Hoewel printen in vergelijking met verwarming en verkoeling waarschijnlijk minder energie verbruikt, kan het nog steeds een aanzienlijke impact hebben, vooral als het printgedrag frequent en op grote schaal plaatsvindt. Het papierverbruik en de productie van tonercartridges dragen bij aan de milieueffecten van printen.

Het is belangrijk om een holistische benadering te hanteren bij het verminderen van de milieu-impact van een kantooromgeving. Dit omvat het implementeren van energiebesparende maatregelen voor verwarming en verkoeling, zoals het optimaliseren van de temperatuurinstellingen, het verbeteren van de isolatie en het gebruik van energiezuinige apparatuur. Tegelijkertijd kunnen duurzame printpraktijken worden bevorderd, zoals het verminderen van papierverbruik, dubbelzijdig printen en het recyclen van cartridges.

Door een combinatie van energie-efficiëntie en duurzame printpraktijken te bevorderen, kan de totale milieu-impact van een kantooromgeving worden verminderd. Wil jij meer over dit onderwerp weten neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking. Info@DKMsolutions.nl of bel met 085 020 33 10.