Hoe onderhoud je een printer?
22 september 2022
dkm blog foto

Printer schoonmaken

Een belangrijk onderdeel van het onderhoud van je printer is het schoonmaken. Als de printer niet meer goed schoon is, gaat dit namelijk ten koste van de printkwaliteit. De afdrukken worden minder, zien er meer even goed uit of de afdrukken zien er wazig uit. Ook kan er sprake zijn van tonervlekken, vegen of markeringen. Als dit het geval is kan het zijn dat je je printer moet schoonmaken. Tijdens het afdrukproces kunnen zich namelijk kleine stukjes papier, stof en toner in de printer ophopen. Als dit gebeurt dan kun je problemen krijgen met de afdrukkwaliteit.

Verstopping in je printer

Het kan zo zijn dat de printer of een inktpatroon verstopt is geraakt. Een verstopping kan komen doordat de printer of de inktpatronen oud zijn. Ook de overstap naar een ander merk of type inkt kan voor verstoppingen zorgen. Veel printers zijn voorzien van een reinigingsmodus, dus je kunt proberen om de printer op deze manier te reinigen. Tijdens dit reinigingsproces wordt er een reinigingspagina afgedrukt. Dit proces stopt enkele malen, dus het is belangrijk om de printer tussentijds niet uit te zetten. Je kunt het reinigingsproces enkele keren herhalen voor een goed resultaat. Sommige printers kunt je ook zelf schoonmaken met een doek.

Printeronderhoud

Er zijn speciale onderhoudskits voor bepaalde printers of je kunt natuurlijk een printer leasen waardoor je zelf geen onderhoud hoeft uit te voeren. Door regelmatig onderhoud aan je printer te doen, houdt je je printer in goede staat. De printer wordt na verloop van tijd vies en kunnen er verstoppingen ontstaan. Maar het kan ook het geval zijn dat bepaalde onderdelen verslijten. Een versleten onderdeel moet zo snel mogelijk worden vervangen om ervoor te zorgen dat je zonder problemen kunt blijven printen. Ook voor de afdrukkwaliteit is dit erg belangrijk. In een onderhoudskit zitten verschillende vervangingsonderdelen. Het verschilt per printer welke onderdelen er precies in de set zitten, zo heb je voor onderhoud van een Toshiba andere vervangingsonderdelen nodig dan voor het onderhoud van een andere printer.

Bij printeronderhoud en printeronderdelen kan je bijvoorbeeld denken aan: opnamerollen, invoerrollen, een invoerunit en een koelventilator. Vaak geeft de printer vanzelf een melding na een bepaald aantal pagina´s dat er onderhoud nodig kan zijn. 

Mocht je nog hulp nodig hebben bij het onderhoud van jouw printer, neem dan gerust contact met ons op.